טימותי לירי

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.
טימותי לירי

ד"ר טימותי פרנסיס לירי (באנגלית: Timothy Francis Leary)‏ (22 באוקטובר 1920 - 31 במאי 1996), סופר, משורר ופסיכולוג אמריקאי. תועמלן למחקר ושימוש בסמים מעוררי הזיות, סמל לתרבות הנגד של שנות ה־60 ומעצב תוכנות מחשב.

לירי ידוע במיוחד בכך שטען והטיף לכך שהשימוש בסם LSD מביא לתועלת פסיכולוגית ורפואית. הוא טבע את הסיסמה "Turn on, tune in, drop out", שמשמעותה בתרגום חופשי "הדלק, התעורר, נשור". לירי ידוע באמירתו: ״נשים שרוצות להיות שוות לגברים-הן חסרות שאיפות״

כללי[עריכה]

  • "תמיד דחקנו באנשים: אל תיקחו LSD אלא אם כן אתם מוכנים היטב, אלא אם כן אתם מוכנים, מפורשות, לצאת מדעתכם. אל תיקחו את זה אלא אם יש איתכם מישהו מאוד מנוסה, שידריך אתכם לאורך העניין. ואל תיקחו את זה אם אתם לא מוכנים לשנות את הפרספקטיבה שלכם על עצמכם ועל חייכם בצורה קיצונית, כי ישנה אפשרות שאתם עומדים להיות אנשים שונים לגמרי, ועליכם להיות מוכנים להיתקל באפשרות זו." ~ סרט תיעודי של CBC: איך לצאת מדעתך: משבר האל.אס.די., 1966
  • "אנשים משתמשים במילה 'טבעי'... מה שטבעי, עבורי, אלה אותם זנים בוטניים שמתקשרים ישירות עם מערכת העצבים שלנו. מה שמלאכותי, עבורי, הם 4 שנים בהארוורד, והתנ"ך, והקתדרלה של פטריק הקדוש, וימי העיון בבתי הספר בימי ראשון." ~ LSD: שיטות של שליטה, 1966
  • "אני מכריז שהביטלס הם מוטציות. אבות־טיפוס של סוכנים התפתחותיים שנשלחו בידיי אלוהים, והואצלו בידיהם כוחות מסתוריים ליצירת מין אנושי חדש, גזע צעיר של בני־חורין צוחקים." ~ כפי שצוטט בספר "Shout!‎", מאת פיליפ נורמן (1981), עמוד 365; וגם ב־"An Encyclopedia of quotation about music", מאת נאט שפירו (1981), עמוד 303

מתוך פורום רשמי של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת הרווארד (1966)[עריכה]

  • "כל מה שמשפיע לך על החושים [...] הוא עניינך. אם אתה רוצה להרוג את עצמך בעזרת ניקוטין או ציאניד, זה עניינך."
  • "ישנו גבול ברור בין מה שהוא חיצוני ומה שהוא פנימי, והגבול הזה מוגדר בדיוק רב על־ידי החושים שלנו, והעור. תודעה משתנה על־ידי אירועים פיזיים ואובייקטים פיזיים אשר פוגשים בחושיי, או שאני צורך אל תוך גופי. השם שניתן באופן מסורתי לאובייקטים או תהליכים חיצוניים המשנים את הפנימיות שלך הוא 'סקרמנטים'. 'סקרמנטים' הם הטכניקה הנראית־לעין, המוחשית, להבאתך קרוב יותר אל האלוהיות שלך עצמך."

הפוליטיקה של אקסטזי (1967)[עריכה]

הציטוטים המובאים בפסקה זו מתורגמים בתרגום חופשי מתוך ספרו של לירי, "The Politics of Ecstasy", שיצא לאור ב־1967. שמו של הכותר הוא משחק מילים: פירוש המילה "Ecstasy" הוא גם "אקסטזה", ו"אקסטזי" – סם מסיבות נפוץ.

  • "סמים הם הדת של האנשים."
  • "אם אתה רציני לגבי הדת שלך, אם באמת ברצונך להקדיש את עצמך לחיפוש הרוחני, עליך ללמוד איך להשתמש בסמים פסיכודליים. סמים הם הדת המאה ה־21. כיום, רדיפה אחר חיים דתיים ללא שימוש בסמים פסיכודליים כמוה כלמידת אסטרונומיה בעזרת עינייך בלבד רק 'כי ככה הם עשו זאת במאה הראשונה לספירה', וחוץ מזה – טלסקופים הם אינם טבעיים..."
  • "עצתי לעצמי ולכולם, ובמיוחד לאנשים צעירים, היא להדליק, להתעורר ולנשור (Turn on, tune in, drop out). בלנשור אני מתכוון ללנתק את עצמכם מכל מעורבות דתית, מכל המשחקים החברתיים החיצוניים האלה. אבל הנשירה חייבת להיות קודם כול פנימית, לפני שתקבל ביטוי חיצוני. אינני אומר לילדים פשוט לנשור מבית הספר; אינני אומר לאנשים להתפטר מעבודותיהם. אלו הם התפתחויות בלתי־נמנעות של ההדלקה וההתעוררות."

פלאשבקים, אוטוביוגרפיה (1983)[עריכה]

הציטוטים המובאים בפסקה זו מתורגמים בתרגום חופשי מתוך ספרו האוטוביוגרפי של לירי, "Flashback, Autobiography", שיצא לאור ב־1983.

  • "ג'ון שאל אותי מה הוא יוכל לעשות כדי לסייע לקמפיין שלי, כשרצתי למשרת המושל.
'תכתוב שיר לקמפיין', עניתי.
'בסדר', אמר ג'ון, 'מה הכיוון?'
'סיסמת הקמפיין היא "COME TOGETHER, JOIN THE PARTY".'
'כותרת מעולה', אמר ג'ון. הוא תפס את הגיטרה שלו והתחיל לאלתר –
Come together right now.‎
Don't come tomorrow, don't come alone,‎
Come together right now,‎
Over me.‎"
~ טוען לראשונה כי הציע לג'ון לנון לכתוב לו שיר לקמפיין שלו במסע הבחירות למשרת מושל קליפורניה. זה התפתח, בסופו של דבר, לשירם הידוע של הביטלס, "Come Together". עמוד 281 במהדורה האנגלית של הספר.
  • "כשישבתי בתאי בבית הסוהר, נדהמתי לשמוע את תחנת הרוק המקומית מנגנת שיר חדש של הביטלס, שכותרתו COME TOGETHER. למרות שהגרסה החדשה היוותה הן שיפור מוזיקלי והן שיפור מילולי של שיר הקמפיין, מעט נעלבתי שלנון לא שיתף אותי בכך. (אני חייב להודות שבבית הסוהר, אפילו האנשים בעלי הטבע הטוב ביותר נוטים להיות מעט רגישים לגבי הזנחה חברתית). כששלחתי מחאה מתונה לג'ון, הוא השיב בקסם־לנוני ושנינות אופייניים: שהוא כמו חייט ואני כמו לקוח שהזמין חליפה ומעולם לא שב לחנות. אז הוא נאלץ למכור אותה למישהו אחר."

מיוחס[עריכה]

  • "LSD הוא סם הגורם לאי־שפיות אצל אנשים שלא לקחו אותו."
  • "למדתי על המוח שלי, על היכולות שלו ועל פסיכולוגיה – בחמש השעות שלאחר לקיחת הפטריות הללו – יותר משלמדתי במשך 15 השנים הקודמות בהן למדתי וביצעתי מחקר בפסיכולוגיה."

קישורים חיצוניים[עריכה]

ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: טימותי לירי