אהרן ליכטנשטיין

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.
הרב אהרן ליכטנשטיין, 2008

אהרן ליכטנשטיין (1933–2015) הוא רב ישראלי, חתן פרס ישראל בספרות תורנית.

כללי[עריכה]

  • "אני שולל לחלוטין תפיסה הגורסת כי ערך היום תלוי כל כולו במחר; כי חיי הפרט שואבים משמעות רק מייעוד הכלל; וכי התיקון העולמי המיועד כמוהו כפתרון בעיית הרע הנוכחי. כאיזון להשקפה עתידנית, יש להדגיש דווקא את ערכו העצמאי של היום – אפילו היום המנותק לגמרי מן המחר וייעודיו."
  • "התייחסות מיסטית לדיבור או לשבועה מוכרת לנו מהמחשבה הקלאסית, כולל המיתולוגיה היוונית, אך ככל שעוברים על עולמנו המודרני תהליכי חילון – כך הולכים ביטויים כאלו ופוחתים. ההשקפה היהודית מצויה אי שם בין התפיסה הקמאית העתיקה, המעניקה לדיבור השפעות מאגיות, ובין התפיסה הרציונאלית המודרנית, המלגלגת לשבועות ולקללות. ההלכה מכירה במשקל מטאפיסי סגולי של שבועה, אך בתנאי שמקורה רציונאלי."

על ההלכה[עריכה]

  • "לפי ההלכה, אותם דינים האוסרים על אדם לקלל אחרים או לחבול בהם, אוסרים עליו גם לקלל את עצמו או לחבול בגופו־שלו. נקודת המוצא של ההלכה בנושא זכויות הפרט שונה אפוא במהותה מהתפישה החילונית."
  • "ההלכה דוחה את הגישה הנוצרית הקוראת למוכה להושיט למכהו את לחיו השנייה או לוותר לו על פיסת הבגד האחרונה. בעניין זה גורסת ההלכה, שכאשר קיים שוויון בין האינטרסים – 'חייך קודמים לשל חברך'."
  • "לציותו של אדם יש משמעות רוחנית רק כל עוד מבטא הוא את אישיותו; במובן זה הוא חייב להתבסס על יכולת בחירה חופשית. השתת איסורים כפויה, שלא מרצון, מציגה בעיה רצינית ביותר, באופן בסיסי היא כרוכה בהתנגשות בין ערכים יהודיים נוגדים. עד כדי כך שכפיה עשויה להיות דה־הומאנית – שהרי היא מתייחסת לאדם באופן כללי כאובייקט ולא כנושא – ופוגעת פגיעה קשה בקדושת אנושיותו של האדם."[1]

נאמר עליו[עריכה]

  • "את הרגישות המוסרית, קו המחשבה, היושרה – הכול קיבלתי מהרב ליכטנשטיין." ~ יובל שרלו
  • "בדרך עיונו בכל סוגיה, קטנה כגדולה, מבקש הרב ליכטנשטיין, תוך ניתוח אנליטי מובנה ומשוכלל, לרדת לעומקם של דברים, ליסודות ההלכה. הוא בוחן את עיקריה של כל סוגיה וסוגיה: מהות ההלכה, אופייה, מקורותיה, מעמדה הנורמטיבי והשלכותיה במישורים וברבדים שונים. בלימודו ובהוראתו, כמו בהגותו ובכל אורחות חייו, מפגין הרב ליכטנשטיין יושר אינטלקטואלי, אינו נושא פנים לאיש, ומצביע על חולשות ותהיות בכל אחת מן הסברות שהוא נושא ונותן בהן." ~ מנימוקי השופטים בהענקת פרס ישראל, 2014

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים[עריכה]

  1. ^ 'זכויות הפרט לאור ההלכה', דברים על פה שנאמרו ברב שיח שהתקיים בארצות הברית בשנת תשל"ז – 1977. הדברים הופיעו במקורם האנגלי בכתב העת Congress Monthly (גיליון מרץ-אפריל, 1978)