אריך פון מאנשטיין

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.
אריך פון מאנשטיין

אריך פון מאנשטיין (בגרמנית: Erich von Manstein;‏ 24 בנובמבר 1887 - 10 ביוני 1973), גנרל־פלדמרשל גרמני אשר היה קצין בכיר בוורמאכט ונחשב למוכשר שבטקטיקנים ובמפקדי השדה הגרמנים בעת מלחמת העולם השנייה.


  • "נראה לי משפיל, אם לא חמור מזה, שהדור שלנו לא יכול לעשות משהו טוב יותר מאשר לחזור על מתכון ישן." ~ על תוכנית הפלישה של גרמניה לצרפת בטרם הציע לשנותה. מתוך הספר "מלחמת בזק" מאת לן דייטון, הוצאת משרד הביטחון, 1986, עמוד 166.
  • "היה ברור כי המתקפה תהיה עתה קשה מאוד. עם זאת היו לי תקוות. למעשה, שתי הארמיות מקבוצת הארמיות שלי שהיו מעורבות בקרב השיגו הצלחה. הן פרצו דרך החזית הרוסית בצד הדרומי של קורסק, והשמידו את כל הקורפוס המשוריין הרוסי שהופיע בשדה הקרב, לפני שהיטלר הורה על הפסקת המתקפה. היה צורך לעשות זאת מפני שהארמיה של מודל (מקבוצת הארמיות של קלוגה) שתקפה מן הצפון לא הצליחה לפרוץ קדימה, ומשום שהרוסים הבקיעו את חזית קבוצת הארמיות של קלוגה. היה עלי לעבור למגננה ולמסור מספר דיבזיות משוריינות לפון קלוגה. כתוצאה מכך לא הספיק הכוח שנותר בידי לביצוע משימת ההגנה." ~ על קרב קורסק. מתוך הספר "הצד השני של הגבעה – שיחות עם גנרלים גרמנים" מאת באזיל לידל הארט, הוצאת מערכות, 1986, עמוד 224.
  • "אחת מנקודות העוצמה של הפיקוד הגרמני, שייחדה אותו תמיד, הייתה מידת הביטחון שלו במפקדים בכל רמה והעידוד שהעניק להם לקבל אחריות, ליטול יוזמה ולפעול באורח עצמאי. המפקד הבכיר מציין בפקודתו את המשימות ואת הכוונה ומשאיר לפקודו לקבוע כיצד לבצעה, תוך שהוא מקצה לו את מרב המשאבים: אימון והכשרה, אמצעי לחימה וידע תורתי כדי שיעמוד במשימתו." ~ מתוך המאמר "פיקוד מלפנים ופיקוד מוכוון משימה במלחמת לבנון" מאת סא"ל אבי דהן, ביטאון "מערכות" 410-409, דצמבר 2006, עמוד 24 (מקור).
  • "קיימים רק ארבעה סוגי קצינים. הסוג הראשון הוא העצלים והטיפשים. אל תשימו לב לאלה, הם לא מזיקים. הסוג השני הם אלה שעובדים קשה ואינטליגנטים. הם קציני צוות מעולים, שמוודאים שכל פרט נשקל בכובד ראש. הסוג השלישי הוא אלה שעובדים קשה וטיפשים. אלה הם איום ומטרד, ויש לפטרם לאלתר. הם יוצרים לכולם עבודה לא רלוונטית. הסוג האחרון הוא האינטליגנטים העצלים. הם מתאימים לתפקידים הבכירים ביותר." ~ על סגל הקצינים בצבא הגרמני. מתוך "עקרון 20/80, מבוסס על חוק פארטו, להתמקד בעיקר ולהגיע לתוצאות" מאת ריצ'ארד קוק (מקור).

נאמר עליו[עריכה]

  • "המוכשר מכל הגנרלים הגרמנים היה ככל הנראה פילדמרשל אריך פון מאנשטיין. זו הייתה פסיקתם של רוב האנשים שעמם שוחחתי על המלחמה, מרונדשטט ומטה. מאנשטיין ניחן בחוש אסטרטגי יוצא מן הכלל, שעליו נוספה הבנה רבה יותר של כלי הנשק הממוכנים מכפי שגילה כל גנרל אחר שלא השתייך לאסכולת הטנקים עצמה. אולם בניגוד לכמה מן החסידים המשוגעים־לדבר בתחום זה המשיך מאנשטיין להכיר בחשיבות שיפורם של כלי נשק חלופיים, ובחשיבות המגננה." ~ מתוך הספר "הצד השני של הגבעה – שיחות עם גנרלים גרמנים" מאת באזיל לידל הארט, הוצאת מערכות, 1986, עמוד 71.
  • "בשלב הראשון של המערכה לא הייתה למאנשטיין הזדמנות להוכיח את יכולתו כמפקד גייסות, כי הקורפוס שלו היה רק חלק מכוחות הגיבוי לתנועת השריון. אולם בשלב השני, בהתקפה על קו ההגנה החדש של הצרפתים לאורך הסום, מילא הקורפוס שלו תפקיד חשוב בהשגת הפריצה הראשונה, ממערב לאמיין, הטנקים של רומל ניצלו את הפירצה שנוצרה, אולם מאנשטיין התחרה עמם במרדף, כשהוא משתמש בחיל הרגלים שלו כבכוחות ניידים. הקורפוס שלו היה הראשון שהגיע לסינה וחצה אותה, ב־10 ביוני – לאחר שעבר יותר מארבעים מילין באותו יום. אחר כך, בסדרת צעדים מהירים, המשיך מאנשטיין והתקדם אל הלואר." ~ מתוך הספר "הצד השני של הגבעה – שיחות עם גנרלים גרמנים" מאת באזיל לידל הארט, הוצאת מערכות, 1986, עמודים 71 - 72.
  • "גנרל אריך פון מאנשטיין – קצין המשמר הפרוסי הנערץ, שנחשב לאסטרטג המבריק ביותר במלחמת העולם השנייה, אשר הודה בחשאי בהיותו יהודי למחצה." ~ מתוך הספר "סטלינגרד" מאת אנטוני ביוור, הוצאת יבנה, 2000, עמוד 14.

קישורים חיצוניים[עריכה]