לדלג לתוכן

ויקיציטוט:עריכת ממשק האתר

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.

עריכת ממשק האתר היא פעולה אותה יכולים לבצע רק מפעילי מערכת, והיא שינוי דברים רבים באתר בהתאם לרצונם.

דבר זה מושג באמצעות דפים במרחב השם MediaWiki, המפורטים בדף הודעות המערכת. כל דף שם מכיל הודעת מערכת נפרדת, ועם עריכת הדף, מתבטא השינוי על השרת באופן מיידי. מבחינה טכנית, כל דף המצוי במרחב הזה הוא אוטומטית דף מוגן, שאי אפשר לשחררו.

כדאי להבהיר מייד, שמפעילי מערכת אינם יכולים לשנות את תפקוד האתר - להוסיף תכונות חדשות, וכן הלאה; עם זאת, הם יכולים לתרגם את האתר, לשנות את מראהו מאוד, וכן הלאה.

ושימו לב שמי שאין לו ידע בנושא - מוטב שלא יתעסק בכך, כדי שלא ישבור את האתר. זה חל לא רק על קבצי ה־CSS וה־JavaScript, אלא גם על הודעות המערכת המתקדמות.

אם אתם רוצים לשנות את ממשק האתר ואינכם מפעילי מערכת, או שאין לכם הידע המתאים, אנא פנו לשיחה של הדף הרצוי, או לאחד ממפעילי המערכת שיש להם ידע בנושא.

הודעות מערכת רגילות

[עריכה]

הודעות מערכת רגילות הן פשוט טקסטים המופיעים באתר. למעשה, כל הטקסטים (ובייחוד העבריים) המוצגים בממשק זה מגיעים מהודעות המערכת.

לכל הודעת מערכת יש שם אנגלי קצר. מאחר שהמערכת נבנתה בשלבים, רבים מהשמות כבר לא מתאימים להודעות, או להודעות חדשות.

הודעות המערכת המקוריות באנגלית מוגדרות בקובץ Messages.php, ואילו תרגומן לעברית מוגדר בקובץ MessagesHe.php - שניהם קבצי PHP המהווים חלק אינטגרלי ממערכת מדיה-ויקי, ומצוים ב-CVS שלה. (למען הדיוק, ההודעות הללו הועברו לקבצי ה־Messages רק ב־22 בינואר 2006, ולפני כן הן שכנו בקבצים Language.php ו־LanguageHe.php, בהתאמה. קבצים אלו קיימים גם כיום, אך הם כוללים רק את שמות מרחבי השם, שמות הרקעים, ועוד כמה דברים.)

בעוד שהקובץ Messages.php מעודכן באופן שוטף עם כל מחרוזת חדשה ועדכון למחרוזת, אין הדבר כך באשר לתרגומי המערכת, ביניהם MessagesHe.php, ועל משתמשי המערכת בשפה זו ליזום בעצמם פנייה בבאגזילה כדי לעדכן את הקובץ, וכך המערכת מתורגמת. הקובץ MessagesHe.php המעודכן ביותר (למעשה, בעץ המתאים לגרסה, אך עדיף לא להיכנס לכך) זמין בכל התקנה חדשה של מערכת מדיה־ויקי, וכך כל פרויקט הבוחר להשתמש בשפה העברית מתורגם במלואו מההתחלה.

כך היה עד גרסה 1.2 של מערכת מדיה־ויקי. גרסה זו, ששוחררה ב־24 במרץ 2004, הציגה לראשונה את מרחב השם MediaWiki, המאפשר גם לאנשים שאינם מפתחים של המערכת, אלא רק מפעילי מערכת, לשנות את הודעות המערכת. מאחר שתהליך עדכון הקובץ MessagesHe.php היה מייגע למדי, העדיפו מפעילי המערכת של ויקיפדיה לתרגם, לעדכן ולשנות את הממשק באופן מקומי בלבד, במרחב השם MediaWiki. כמו כן אפשר הממשק הודעות המותאמות לוויקיפדיה בלבד (דבר שקודם לכן לא היה אפשרי, כיוון שהקובץ MessagesHe.php שימש בכל המיזמים וגם בהתקנות חדשות, אך בכל זאת התבצע - אם כי למען הדיוק יש לציין שגם הקובץ Messages.php אינו בדיוק חף מהבעייה, כיוון שכל מערכת מדיה־ויקי נכתבה במקור עבור ויקיפדיה בלבד, ולפיכך היא אינה חפה מאזכורים שלה, אך אלה מתמעטים והולכים), וכמו כן עקף את באג 5069 שגרם לכך שהמשתנה {{SITENAME}}, ששימש בכותרת הדף, ייצא את המילה האנגלית Wikipedia ולא "ויקיפדיה".

הקובץ MessagesHe.php לא עודכן מאז, אך הבעיה הזו לא הורגשה במיזמים השונים (במיוחד בוויקיפדיה), כיוון שכל הודעות המערכת תורגמו במהרה על ידי מפעילי המערכת, באופן מקומי. לפיכך חסרו לו מספר עדכונים חשובים, למשל תרגום חלק מהלשוניות בראש הדף (שכן הרקע Monobook הוצג רק בגרסה 1.3, ודרש שמות קצרים ללשוניות, אך הקובץ MessagesHe.php מעולם לא עודכן בשביל זה).

יש לציין שהשינויים במרחב MediaWiki גוברים על הקובץ MessagesHe.php, בדיוק כפי שהקובץ MessagesHe.php גובר על הקובץ Messages.php, אלא אם כן הודעות המערכת בקובץ לא תורגמו, כפי שקרה כאן.

בעייה אחת בכך היא העובדה שהשימוש בהודעות המערכת המותאמות הללו גוזל משאבים, ולעיתים מערכת מדיה־ויקי אינה עומדת בעומס, ולפיכך היא מנטרלת את השימוש בהן למספר רגעים. הדבר הינו זמני לחלוטין, וההודעות מוצגות באנגלית כיוון שתרגום עברי אינו זמין. לפיכך אין מה לדאוג אם תתקלו בחלקים מהממשק באנגלית - זה ייעלם כעבור זמן קצר.

כדי לערוך הודעות מערכת רגילות, צריך ראשית כל למצוא את שמן האנגלי הקצר, שמשמש הן בהגדרתן בקבצים Messages.php ו־MessagesHe.php, והן כשם הדף במרחב MediaWiki. אפשר לנחשו, אבל אפשר גם להעתיק קטע מהטקסט ללוח (ולוודא שאין בו משתנים - למשל, שם הדף למחיקה וכיוצא בזה), ולחפשו בדף הודעות המערכת. מומלץ גם לקרוא את דף השיחה ולעיין בגרסאות הקודמות לפני השינוי. על שינוי גדול מומלץ להתייעץ במזנון. כמו כן מומלץ, במקרה של שינוי שמתאים לכל אתר, גם ליצור תיקון לבאגזילה, כדי למנוע עבודה כפולה ומיותרת בשינוי בכל המיזמים, ובשינוי שמן הסתם לא ייצא לפועל בכל האתרים האחרים המופעלים על־ידי מערכת מדיה־ויקי.

לרוב ניתן לערוך את הודעות המערכת הרגילות באמצעות תחביר הוויקי הרגיל, אך לעיתים צריך להשתמש ב-HTML - לדוגמה, בהודעה הטקסט שבתחתית הדף (שנועדה במקור להצגת תאריך השינוי האחרון של הדף, אך כיום מציגה גם את מקור הדף, ויש תוכניות להציג בה גם קישורים מהירים לחלקים שונים באתר) אי אפשר להשתמש בתחביר ויקי.

הודעות מערכת מיוחדות

[עריכה]

ישנן מספר הודעות מערכת מיוחדות, שאינן סתם מוצגות להן, אלא ממלאות תפקיד חיוני.

דוגמה לכך היא הקובץ MediaWiki:Common.css, שחל על כל הרקעים (ניתן להשתמש ב-MediaWiki:Monobook.css כדי לבצע שינויים רק ברקע Monobook, וכן כמובן קובץ כזה לכל רקע), שניתן להשתמש בו כדי לשנות את מראה האתר באמצעות שפת CSS. זהו כלי רב עוצמה לשינוי ממשק האתר. בוויקיציטוט אנחנו משתמשים בו לשינויי תצוגה שונים (כי המראה המקורי של מדיה-ויקי כלל פגמים, לדעתנו, אז יצרנו להם תיקון - אם כי למעשה רוב התיקונים הובאו מוויקיפדיה; דוגמאות לכך הן הפיכת הכיווניות של תיאורי התמונות מוויקישיתוף כדי שאפשר יהיה לקוראן כראוי, וביטול ההדגשה של הלשונית הנוכחית (למעלה) ושל הלחצן "שמור דף"), לעיצוב תבניות בדפים (כרגע באופן ניסיוני - מעצבים רק את התבנית קיצור דרך באופן כזה), ולתיקוני באגים (לדוגמה, עקיפת הבאג של פיירפוקס עם רשימות). אגב, בקבצים Messages.php ו־MessagesHe.php נכללת הערה מה אפשר לעשות עם MediaWiki:Monobook.css, אך MediaWiki:Common.css אינו מופיע.

בנוסף, ישנו הקובץ MediaWiki:Monobook.js (אין MediaWiki:Common.js בימינו, כך שיש להתאים כל רקע בנפרד), כדי להפעיל סקריפטים בשפת JavaScript בדפים. זו בכלל תוספת רבת עוצמה, אך כרגע משתמשים בה רק לדברים מעטים, ביניהם הוספת קישור להעלאת קובץ לוויקישיתוף, הרחבת שורת הלחצנים שמעל לחלון העריכה, ואפשרות להדגשת קישורי אינטרוויקי. הקובץ הזה, אגב, מכיל בתחילתו גם את התיאורים הקופצים של מחרוזות שונות בממשק, ולפיכך אין לגעת בחלק זה. אגב, בקבצים Messages.php ו־MessagesHe.php נכלל רק החלק הראשון.