להרבות טוב בעולם
מראה
להרבות טוב בעולם הוא ספר מאת אסתר פלד המציג את עקרונות הבודהיזם תוך השוואה לפסיכואנליזה. הספר יצא לאור ב־2008.
- "עיקרון מרכזי בבודהיזם הוא העיקרון של התפתחות, או טיפוחה של תרבות מנטלית גבוהה. זהו עיקרון מרכזי גם בפסיכואנליזה."
- "תורתו של הבודהה יש בה איכות סתגלנית, ובאופן מסוים נוקשה פחות מזו של הדוקטרינות המונותאיסטיות למיניהן."
- "הקשר בין סבל לשקר, בין כאב נפשי לקנאה, חמדנות, שמחה לאיד, קמצנות רגשית, תאוות בצע, יוהרה – אלה יעסיקו אותנו, אבל תמיד מתוך הנחת בסיס אחת חשובה מאוד מאוד הנוכחת גם בבודהיזם ולדידי גם בעבודה הפסיכותרפיוטית, והיא שיש בכוחו של אדם להיחלץ מן השקר ומן הבורות שלו עצמו."
- "היכולת האנושית לראות את המציאות ראייה צלולה, לדעת אמת, ומימושה המעשי של היכולת הזאת צורתו אחת: להרבות טוב בעולם."
- "ככל שהחיים מתקדמים יודע האדם יותר ויותר את עובדת מותו. ואם מותו שלו עדיין לא התברר לו, הוא עד למותם של אחרים ומלווה את דעיכת החיים של אנשים הקרובים אליו."
- "סבל מותנה לא בדבר עצמו, אלא בהיאחזות בו. הבודהה טוען כי הסבל הוא פועל יוצא של נקודת השקפה, של האופן שבו אנו מתייחסים לאירועים בחיינו."
- "לעתים קרובות השכל מצדיק את מה שקובעים החושים, ולא להפך. במילים אחרות, אף כי נדמה לנו שמסקנותינו הן רציונליות, ההצדקה השכלית של הרושם היא אד־הוק, עשויה בדיעבד, גם כשהיא נראית כצידוק מוצק ומשכנע."
- "הנטייה לשפוט את הממשות הניצבת לנגד עינינו בכלים הנסמכים על נסיון העבר אינה מאפשרת לנו לחוות את העולם כפי שהוא ברגע זה מתוך פתיחות."
- "הגרעין המרכזי של נרקיסיזם קשור באי־מימוש, בחוויה מתמדת של אי השגה, במבוי סתום שאינו מוביל להתפתחות. אהבת האני אל עצמו – בבואה מתעתעת שלעולם אין לאחוז בה."
- "בכל הזדמנות יעסקו חברי הקבוצה בניסיון להרשים זה את זה, ולכן תתקשה הקבוצה לאפשר לחבריה לומר אמת: קשה לי כאן, אני זקוק לאהבה, אני תלוי בכם."