מי מפחד מאמא פולנייה
מראה
מי מפחד מאמא פולנייה? הוא חיבור מאת עירית קליינר־פז, פסיכולוגית קלינית, המנתח את הבדיחות על האמא הפולנייה בראייה פסיכואנליטית. החיבור יצא לאור ב־2003.
מתוך החיבור
[עריכה]הסברים נפשיים
[עריכה]- "מושג הפולנית משמש במאמר זה, כמו גם בבדיחות, כביטוי פופולרי המייצג סגנון אישיות, סגנון התנהגות, אשר בהחלט איננו נחלתם הבלעדית של יוצאי פולנייה. 'פולנית' איננה עניין של גאוגרפיה."
- "התנהגות 'פולנית' קיימת בארצות ותרבויות שונות."
- "הפולנייה לעולם איננה מרוצה, היא לא תבטא שמחה, שביעות רצון או הכרת תודה. אי שביעות הרצון שלה, מייצרת אצל האחר רגשות אשם, תסכול וכעס, על שאיננו משביע רצון ואיננו זוכה להכרה."
- "היא 'מקריבה' עצמה מתוך ציפייה שהסביבה תציל אותה ותפעל למענה. הנכונות לוותר מזויפת ובאה להסתיר את הבקשה שמאחוריה."
- "הצורך המיני עובר תחת מכבש ההדחקה, ואין לגיטימציה להרגיש אותו או לבטא אותו."
- "חוסר יכולת להתמודד עם ההנאה, היצריות והצורך של העצמי."
- "אחד ממאפייני הנרקיסיזם (סגנון אישיות שיש בו האדרה עצמית המיועדת לפצות על רגשות נחיתות או חולשה) הינו הצורך להתכחש לחולשות אנוש, להפגין 'עצמיות גרנדיוזית', מושלמות."
- "אם עליי להסתיר את הצורך שלי, הרי שאאלץ למצוא דרך לגרום לאחר לפעול כדי לספק את הצורך שלי, בלי שאודה בכך."
- "הפולנייה שואפת, באופן לא מודע, להתכחש לכל הזדקקות, שכן הצורך שווה בעיניה לחולשה, הוא מעורר בושה עמוקה ונתפס כדבר נורא שאין להודות בו."
- "מאין נובע הצורך להתכחש לצרכים, למאוויים, להנאה ולחדוות החיים? עליי להציג חזות של מי ש'מסתדרת' בכל מצב. הנתינה היא ביטוי של כוח, כי אם אני בצד הנותן, סימן שיש לי, להצטרך זהו מצב משפיל. החוזה הפולני הבלתי כתוב הוא, שביחסים אני אתן ללא גבול, ואקבל בתמורה את צרכי בשפע ומבלי לבקש."
- "האמא הפולנייה תציג בגלוי מסר ש'אני לא מצפה לכלום, רק שתהיו מאושרים' ואילו המסרים של הצורך בהחזר, בהכרת תודה, ביחס חם ועזרה, יסתננו בדרכים סמויות ועקלקלות."
- "היא תעשה הכול מלבד לומר את האמת הרגשית: אני זקוקה לך, אני רוצה שתתייחס אליי, שתבלה איתי זמן, אני עייפה, בודדה, אני אשמח מאד אם תעזור לי. חשוב להבין ללבה, היא כלואה בחינוך ובתרבות שהפכו לטבע, והם אוסרים עליה לדאוג לעצמה, לצרכיה ותשוקותיה."
- "היא נותנת, מתוך משאלה לא מודעת לקבל החזר, לזכות בהכרה."
- "כמו ההפרעה הנרקיסיסטית, תכונת הפולניות מתפתחת על רקע של היעדר סביבה הורית מטפחת. בסביבה הפולנית, הילדה גדלה עם דרישה מתמדת לתת, לוותר, לציית לכללים חברתיים של התעלמות מהחיוניות, היצריות והזכאות."
- "היבט אחר של האישיות הנרקיסיסטית מכונה בשפה הפסיכולוגית 'חוסר נפרדות'. הנרקיסיסט רואה את זולתו כחלק מעצמו, כשלוחה שנועדה לפעול בהתאם לרצון ולצרכים שלו. היבט זה רואים בעיקר בבדיחות על יחסי אמהות פולניות עם הבנים שלהן."
- "ניתן לראות בפולניות מעין עיוות, הקצנה מעוררת גיחוך או כעס, של החיברות הנשי. חינוך לנדיבות מוגזמת עד כדי זיוף. חינוך של הסתרת הצורך אשר מתועל לערוצים עקיפים וסמויים – בביקורת, בתובענות סמויה, בדיכאון או מרירות אשר מייצרים כעס, אי נוחות ורגשות אשם אצל האנשים בסביבה."
- "המשימה הפסיכולוגית אצל מי שמזהה אצל עצמו סגנון 'פולני' כפי שתיארתי, הינה לחזק את יכולתו לדעת את צרכיו ורצונותיו האמיתיים ובעיקר – להשיג או לבקש אותם באופן גלוי וישיר."
- "חשוב לזכור: הצורך הנואש ביחס, בהכרה, שאתה חש אצל אמך/אביך/אשתך, איננו פסול. הוא עובר בשפה קשה לעיכול, הוא מרגיז, אבל עדיין ניתן להקשיב לו."
דוגמאות לבדיחות
[עריכה]- "כיצד פולנייה מחליפה מנורה? היא אומרת: 'טוב, בסדר, לא חשוב, אני אשב בחושך.' "
- "מה אומרת הפולנייה בשעת יחסי המין? 'בז', אני אצבע את התקרה בבז'.' "
- "מדוע פולנייה עוצמת עיניים בשעת יחסי המין? כי היא איננה יכולה לראות את בעלה נהנה."
- "מה היא אומרת כשרואה עצמה במראה? 'מגיע לו'."
- "פולנייה מספרת לחברתה בגאווה: 'הבן שלי התחיל ללכת לפסיכולוגית'. שואלת השנייה: 'ומה את כל כך שמחה?' עונה הראשונה: 'תארי לעצמך, הוא מוציא 300 שקל לשעה, ועל מי הוא מדבר כל השעה הזו? עליי!' "