אליהו סלע
מראה
אליהו סלע ("רעננה") (נולד בתל אביב, תרפ"ו, 1926), לוחם ומפקד בפלמ"ח, קצין המבצעים של חטיבת הראל ב־1948 ואיש מפתח בקרבות על ירושלים ועל הדרך אליה.
- "רבין טען שהוא שמע את ההכרזה. אני לא יודע. אותי זה לא כל כך עניין. לא היינו עסוקים בזה. יכול להיות שאפילו לא ידעתי על ההכרזה – אני כבר לא זוכר." ~ על הכרזת העצמאות (מקור)
- "למעשה, לא היה יום שלא הייתה בו פעולה כלשהי." ~ על מלחמת העצמאות (מקור)
- "אני כל השנים לא דיברתי על זה. יש דברים שהשתיקה יפה להם, ואני גם מהסס אם היה נכון לדבר על זה היום. זה לא היה העיקר בסיפור של חטיבת הראל, שגורלה של ירושלים היה מוטל על כתפיה." ~ על ביזת קטמון, מתוך המאמר "ביזת הראל" מאת ד"ר אורי מילשטיין
- "אני צריך איתי נהג טוב, קשר וסייר." ~ כשהחליט לצאת לנסיעה לבדיקת עבירותה של דרך בורמה (מקור)
- "ניגשתי לבדוק את המצב. עמדתי על סף הכנסייה, בסופו של פרוזדור צר ומקומר. מנגד גדר־אבנים ואין לראות מה מאחוריה. פתאום נדהמנו למראה עינינו: ערבי התרומם מאחורי הגדר כשהוא מטפס למעלה – מרחק של מטרים ספורים... בני מהרשק, שעמד על ידי ניסה לירות בו, אבל הסטן שלו בגד – כדור עקר. לי היה טומי גאן, אינני יודע איך זה אצל האחרים אבל לי לא היה פשוט לירות ולהרוג אדם ממרחק קטן כל־כך." ~ עדות על הקרב לכיבוש מנזר סן סימון, עליו פיקד, מתוך הספר "הראל – הקרב על ירושלים" מאת צביקה דרור
- "אני נשכב לחטוף שינה קצרה, תעירו אתי אם יקרה משהו." ~ סלע לפקודיו, בקרב על מנזר סן סימון, בטרם הלך לישון כשעה, מעשה שעזר להרגיע את פקודיו ולנסוך בהם קור רוח. מתוך הספר "עד הסוף המר" מאת בראיין פרט, בפרק שנכתב על- ידי אריה חשביה.
נאמר עליו
[עריכה]- "בחור חסון מרעננה, שאגדות הילכו על אומץ לבו ועל קור רוחו בקרב." ~ מתוך הספר "יונה ונער" מאת מאיר שלו
- "ורעננה, שפיקד על הפעולה והיה המפקד הכי אמיץ והכי חכם שפגשתי מימי, רץ ונתן פקודות, וכולם הקשיבו לו." ~ יורם קניוק מתאר את סלע, הוא רעננה, בספרו "תש"ח"