המאה הישראלית
מראה
המאה הישראלית – והישראליזציה של היהדות הוא ספר מאת יוסי שיין שיצא לאור ב־2019.
- "מאז הקמתה ב־1948 נעשתה מדינת ישראל בהדרגה לגורם החשוב ביותר בכל תחומי החיים של היהדות העולמית, ובשנים האחרונות ביססה את מעמדה כישות המוסדית והתרבותית הדומיננטית ביותר בהוויה היהודית בעולם."
- "בשל עוצמתה הביטחונית, הכלכלית והתרבותית ואופייה היהודי־דמוקרטי, ישראל משחקת גם תפקיד חשוב ב'התנגשות הציוויליזציות'. היא אלמנט מרכזי בעיצוב מערך הכוחות הגלובלי בהיותה כוח מוביל במזרח התיכון, גשר בין מזרח ומערב וגורם המשולב במארג היחסים בין המעצמות."
- "מדינת ישראל והציונות כאידאולוגיה עולות פעמים רבות כנושא חם לדיון בזירה הבינלאומית ובפוליטיקה הפנימית של מדינות, והוויכוח לגביהן נקשר דרך קבע בשאלות של מוסר, עוצמה ולקחים היסטוריים."
- "בשנים האחרונות הפכה ישראל החזקה אטרקטיבית גם עבור ריאקציונרים במזרח אירופה ובמערבה, הרוצים להתרחק מדמוקרטיות ליברליות ורב־תרבותיות ומגלובליזציה חסרת גבולות. במזרח אירופה במיוחד יש מנהיגים המבקשים לאמץ את המודל הישראלי של מדינת לאום חזקה ולצדה קהילת תפוצה הקשורה עמה בקשר הדוק."
- "בהיעדר מדינה בעלת מונופול לגיטימי על אמצעי האלימות, שולטת החרדה המתמדת מפני השרירותיות האלימה של מצב הטבע, שבו אין מי שיכפה סדר ויציבות ואין מי שיגדיר מוסר קולקטיבי ברור ומוסכם. לכן, מטרת הכוח המדינתי היא בראש ובראשונה לרסן את השרירותיות, ורק לאחר מכן לאפשר 'חיים טובים' ומוסריים ולווסת אותם."
- "למרות הישראליזציה של היהדות, יש לזכור שהאחדת העם והמדינה אינה מבשרת בהכרח על לכידות לאומית גבוהה, וכיום רבים מזהירים דווקא מפני הפיצול השבטי בתוך העם היהודי בין חילונים, מסורתיים, דתיים־לאומיים וחרדים."
- "אסור להזניח את הפן ההומניסטי והקוסמופוליטי של היהדות, ויש גם לעודד דיאלוג עם תרבויות ועם דתות אחרות. אסור למדינה לדחוק לשוליים גורמים יהודיים המעניקים ליהדות ולישראל הריבונית קשת רחבה של התייחסויות המזינות את התרבות הישראלית ומסייעות לחיזוק מעמדה של המדינה כיהודית ודמוקרטית."
- "המדינה שינתה את גישתה כלפי הישראלים החיים או שוהים בחו"ל. הם אינם מגוּנים עוד, אלא מוצגים כהמשך וכעדות להישגי המאה הישראלית וכמשאב חשוב בכלכלת המדינה, בפיתוח מעמדה הבינלאומי ובהנחלת הישראליזציה בקרב יהודי התפוצות."
נאמר עליו
[עריכה]- "שם הספר אינו מקרי. הגדרת העידן הנוכחי כ'מאה הישראלית' נועדה, כך נראה, להתכתב עם תזת 'המאה היהודית' של יורי סלזקין, שטען במחקרו כי העידן המודרני כולו עוצב בעצם ברוח השקפת העולם היהודית, ולכן במידה רבה כל בני האדם המודרנים הם יהודים בגישתם לחיים." ~ אבי שילון