יצחק בן-אהרן

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.
יצחק בן-אהרן

יצחק בן-אהרן (נוסנְבּוֹיְם) (17 ביולי 1906, בּוּקוֹבִינָה - 19 במאי 2006, גבעת חיים מאוחד), ממנהיגיה החשובים של תנועת הפועלים בישראל ומהוגי הדעות שלה, חבר הכנסת, שר ומזכ"ל ההסתדרות.

  • "אני סבור שחברה שאין בה כל הגבלות על הון, על ניצול, על חיים על רנטה וכו' - חברה כזאת שתטיל מגבלות על העובד - עולה על הדרך הבטוחה אל הפאשיזם. ברצון או שלא ברצון. היא לא תוכל להיעצר. אני לא מניח, שמישהו מתכוון לזה, אבל זו תוצאה אובייקטיבית". ~ דברים בישיבת מרכז הסתדרות המורים 6.9.1971
  • "לא העליתי בדעתי שאני פורש לעולמים. נערכתי להמשך ובטוח שיפנו אליי ויזדקקו לשירותיי. לא עשיתי מזה סוד, הודעתי שאני פתוח להצעות, והייתה לי אכזבה מאוד עמוקה כשזה לא קרה. בבת־אחת נפלתי לחלל ריק. לקח לי שנים להתרגל לזה שאני מתעורר בבוקר ולא מביט ביומן. היום היה ארוך והלוח ריק, ולוקח המון זמן להיגמל מזה וללמוד להתהלך בלי משא על הכתפיים. חשבתי שתהיה בכך הקלה, אבל במהלך הזמן גיליתי שהפרישה כרוכה בכאב רב, בחוויה של קריעה. אתה עדיין בשיא היכולות שלך, עדיין יש בך משהו לתת, אבל אין לו שום ביקוש. זאת ההתפטרות היחידה בחיי שעד היום אני מבקר את עצמי עליה. שגיאה גדולה, פרישה אומללה. הרי התפטרתי שלושה חודשים לפני שגולדה ושותפיה נפלו ונוצר הוואקום במנהיגות המפלגה. פוליטית־עניינית זה היה הצעד הכי מטופש שיעלה על הדעת. אילו נשארתי הייתי הופך לאיש הכי חזק במפלגה, היחיד שעמדו מאחוריו המוני העובדים שייצגו את הציבור החדש. במקום מדינאי הפכתי את עצמי לגמלאי." ~ על פרישתו מהפוליטיקה (בן אהרון סיכם: הייתי פוליטיקאי כושל, באתר ynet‏, 20 במאי 2006)
  • "אין לי ספק, הייתי פוליטיקאי כושל. שוטה הכפר. ואינני אומר את זה בהתבטלות עצמית או הצטנעות מזויפת, זהו תיאור עובדתי של מה שקרה בחיי. התנועה הקיבוצית לא הצליחה להוציא מתוכה פוליטיקאים חשובים. איש מאתנו לא הצליח לכבוש לו בעם מעמד של מנהיג. לכולנו חסר יצר פוליטי ויצר שלטוני, וההסבר המקובל לזה היה שכולנו היינו קיבוצניקים. היה לנו בית לחזור אליו, וגם דעת קהל ביתית ומשפחתית שהכבידה מאוד על כל צעד אישי." ~ על תפקודו כפוליטיקאי (20 במאי 2006בן אהרון סיכם: הייתי פוליטיקאי כושל, באתר ynet‏)
  • "חיים רמון הרס את ההסתדרות ואת הבריאות".
  • מלחמת העולם הראשונה, כשהייתי בן שמונה, ראיתי חרב של קוזאק חוצה את גופו של חייל אוסטרי. ב־1941 נפלתי בשבי הנאצי, למשך ארבע שנים. אלה שני הקטבים של חיים בחזית מלחמה. ממש, לא מטאפורי. רואים את המוות פנים אל פנים ומתחסנים. מאז אין לי כל אימה בפני המוות. מתי שיבוא, יבוא. מה שאני מאחל לעצמי קשור לגמרי רק עם הסובב, לא איתי. לעצמי אין לי שום משאלות, ולא יכולות להיות." ~ על יחסו למוות (אלי אשכנזי, "יצחק בן אהרון, מראשי מפלגת העבודה, מת בגיל 99", באתר וואלה!, 20 במאי 2006)
  • לשאלה האם הוא אינו מכבד את הכרעת הבוחר השיב "לא אינני מכבד את הכרעת העם" (כי העם אינו מבין את אשר עשה ועוד יתחרט עליה" ~ על תוצאות הבחירות של 1977 שהעלו את הליכוד לשלטון (אטילה שומפלבי, יצחק בן אהרון, מאבות העבודה, הלך לעולמו, באתר ynet‏, 19 במאי 2006)

נאמר עליו[עריכה]

  • "במשדר הטלוויזיה הישראלית בליל המהפך אמר בן-אהרון, לאחר ששמע את תוצאות מדגם הטלוויזיה, 'כי אם זו הכרעת העם...', אז הוא לא מוכן לכבד אותה. קטע זה שודר מחדש ביום מותו של בן-אהרון, 19.5.2006, בתוכנית 'יומן' של הערוץ הראשון. אך יש הבדל מהותי בין הקביעה שיש 'להחליף את העם', לבין מה שבן-אהרון אמר בפועל. במשטר דמוקרטי יש חובה לקבל את הכרעת העם בבחירות, אבל אין חובה לרחוש לה כבוד! דומה כי התהפוכות והתלאות שעברה ישראל מאז 1977 יכולות ללמד אותנו כי העונש המוצדק שהטיל העם על המערך ב־1977 לא הביא מזור לתחלואי החברה והמדינה, ודברי בן-אהרון, גם אם נאמרו אז כתגובה רוגזת, היו מעין תחזית שלצערנו הרב התגשמה בחלקה הגדול." ~ על האמת הנסתרת שמאחורי אמירתו הידועה, "להחליף את העם" (אורי יזהר, לא אמר "להחליף את העם", באתר הארץ, 24 במאי 2006)
  • "הלך מאיתנו אחד מגדולי הדור, איש אוהב אדם ואוהב שלום. אדם שהעמיד אתגרים רבים למדינה והציב את האדם במרכז. אדם אשר ראה לאורך חייו בדוגמה האישית מפתח לעוצמה מוסרית." ~ עמיר פרץ סופד לבן-אהרן עם היוודע דבר פטירתו (אטילה שומפלבי ורוני סופר, אולמרט: "ישראל איבדה את אחד מענקיה", באתר ynet‏, 19 במאי 2006)
  • "מהווה אבידה גדולה לדור האידיאולוגיה של מדינת ישראל. איבדנו איש מחשבה, אידיאולוג של תנועת הפועלים והסוציאליזם. בן אהרון היה בשבילי מורה דרך, רואה צדק, חבר, וידיד. היה פשוט הסמל של מנהיגות בין בני דורי. כך אני אזכור אותו." ~ אריה אליאב סופד לבן-אהרן עם היוודע דבר פטירתו (אטילה שומפלבי ורוני סופר, אולמרט: "ישראל איבדה את אחד מענקיה", באתר ynet‏, 19 במאי 2006)
  • "כשרת החינוך, אני רואה בו את המודל המוסרי לאורו הדורות הבאים צריכים להתחנך." ~ יולי תמיר סופדת לבן-אהרן עם היוודע דבר פטירתו (אטילה שומפלבי ורוני סופר, אולמרט: "ישראל איבדה את אחד מענקיה", באתר ynet‏, 19 במאי 2006)
  • "הלך לעולמו אחד מגדולי הדור הנפילים. הוא היה הלפיד שהלך לפני המחנה והתווה את דרכה הרעיונית של תנועת העבודה. הוא היה חלוץ ולוחם ציוני וסוציאליסט בכל רמ"ח אבריו. יצחק בן אהרון היה איש חזון ומעש שיחסר לכולנו." ~ אופיר פינס-פז סופד לבן-אהרן עם היוודע דבר פטירתו (אטילה שומפלבי ורוני סופר, אולמרט: "ישראל איבדה את אחד מענקיה", באתר ynet‏, 19 במאי 2006)

קישורים חיצוניים[עריכה]

ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: יצחק בן-אהרן