יפה ירקוני
מראה
יפה ירקוני (24 בדצמבר 1925 – 1 בינואר 2012), זמרת ישראלית המזוהה עם תקופת קום המדינה והייתה פופולרית ביותר בשנות החמישים והשישים. כלת פרס ישראל לזמר עברי.
אמרותיה
[עריכה]- "אנחנו עם שעבר את השואה, איך אנחנו מסוגלים לעשות דברים כאלו?" ~ משווה בין מעשי צה"ל בשטחים ולבין מעשי הנאצים בשואה, על אף שהסבירה שהיא מוחה נגד מעשה מסוים, ולא נגד פעילות הצבא בכלל – התבטאות שגרמה לסערה תקשורתית תוך קריאה מאנשי ימין להחרימה, ובעקבות המקרה בוטל ערב לכבודה, שנערך (לבסוף) ב־2006, בהשתתפות עשרות אמנים ("יפה ירקוני הלכה לעולמה", באתר עכבר העיר, 1 בינואר 2012)
נאמר עליה
[עריכה]- "שיריה ואלבומיה של יפה ירקוני מלווים את מדינת ישראל מאז מלחמת השחרור ולאורך כל שנותיה ומלחמותיה. הם הפכו עוד בחייה לנכסי צאן ברזל של המוזיקה הישראלית ונכנסו להיכל התהילה של התרבות הישראלית. יפה ירקוני הייתה זמרת ייחודית שזכתה תמיד באהבה גדולה מצד הקהל ולהערכה מקצועית רבה. מותה הוא אבידה גדולה מאוד לזמר העברי ולתרבות הישראלית." ~ לימור לבנת, שרת התרבות דאז, סופדת לירקוני (1 בינואר 2012אור ברנע, [1], באתר ynet, "יפה ירקוני הלכה לעולמה")
- "עכשיו, בין הלוחמים העייפים והמתים ובין הילדים שהיו לבוגרים יחד עם שיריה, צריך להמשיך ולהאמין – בלעדיה." ~ אריאנה מלמד בטור פרידה מירקוני ועל השפעת השיר "האמיני יום יבוא" על דור שלם במדינת ישראל (אריאנה מלמד, "פרידה מיפה ירקוני: סופה של אלגנטיות", באתר ynet, 1 בינואר 2012)
- "בתקופת החזרות אני מרגישה את החיוך של יפה מלמעלה. בדרך לסטודיו שלי אני עוברת תמיד ברחוב דב הוז שבו היא [הייתה] גרה, מסתכלת על הקומה הראשונה ואומרת לה בלב 'אל תדאגי, לא שכחו אותך’" ~ עינת שרוף, על חסרונה של יפה ירקוני כזמרת המלחמות בתקופת "מלחמת חרבות ברזל" (אוקטובר 2023) ועל רקע התפקיד שלה בדמותה במחזה חדש (מאיה נחום שחל, "אני מוצאת הרבה קווי דמיון בין יפה ירקוני לביני", כלכליסט, 24 בפברואר 2024)