לדלג לתוכן

דן שומרון

מתוך ויקיציטוט, מאגר הציטוטים החופשי.
דן שומרון, 1989

דן שומרון (5 באוגוסט 1937 - 26 בפברואר 2008), הרמטכ"ל ה־13 של צה"ל.


  • "המלחמה נוהלה ללא מטרה." ~ על מלחמת לבנון השנייה
  • "ראש הממשלה נתן הנחיה להפסיק את ירי הרקטות על ישראל, אך הצבא לא תרגם זאת למטרה צבאית." ~ על מלחמת לבנון השנייה (מקור)
  • "נלחמנו במלחמה הזו כמו שלחמנו בששת הימים, בהתאם לתפיסות הביטחון שהיו עוד לפני המלחמה, ולכן המושג מחדל הוא סובייקטיבי. הכוונה היא לפער שבין ציפיות הציבור לבין סיום המלחמה בפועל. בששת הימים נאלצנו להכות ראשונים בגלל אופי הגבולות שהיו לנו אז. ביום הכיפורים המצב היה שונה, אך הצבא הוא אותו צבא." ~ מתייחס לסוגיית תפקוד הצבא במלחמת יום הכיפורים (מקור)
  • "רק מי שלא רואה בהתקוממות חלק מתהליך וחושב שהיא פרצה כתוצאה מתאונת דרכים, יכול להניח שבפעולה אגרסיבית חד־פעמית אפשר להחזיר את המצב לקדמותו. אני רואה אותה כחלק מתהליך של מאבק עם הפלסטינים על ארץ ישראל, וזה תהליך מתמשך. לכן גם הפעילות נגד האינתיפאדה היא בהכרח תהליך מתמשך." ~ כרמטכ"ל בעת פריצת האינתיפאדה הראשונה, ספטמבר 1988 (מקור)
  • "במשך כל הקריירה שלי בצבא חתמתי כל שנה על הארכה נוספת. הפסדתי אומנם את כל ההטבות השמורות לאלה שחתמו על תקופות קבע ארוכות, אך אני שלם עם עצמי, כי איני רואה בצבא מקור פרנסה." ~ מעיד על יחסו לשירות הצבאי, 1984 (מקור)
  • "המלחמה היא הדבר השנוא עליי ביותר, אולם אני יודע כי זו משימה שיש לעשותה על הצד הטוב ביותר. הדילמה האמיתית של איש צבא היא במילות השיר – 'להיות שופך דמו של אדם ומגינו'. זו הסתירה הקיימת לאורך כל השירות." ~ על מלחמה (מקור)
  • "אני נכנס לתוכנית, וההנחיה שלי היא שאנחנו צריכים להכין תוכנית אמיתית שצריכה להיות מוכנה לביצוע בזמן קצר מאוד. לכן התחלנו עם הנחת עבודה שיש חדר או אולם קטן שבו החטופים, ומסביבם המחבלים עם אצבע על ההדק. בנינו על ארבעה הרקולסים שבהם נגיע עם הכוחות, כשהמטרה היא להתקרב לטרמינל ולהיות הראשונים שלוחצים על ההדק. הפתעה היא הנקודה הראשונה. אנחנו צריכים ליצור הפתעה מנטלית, במובן שגם אם יראו משהו, הם לא יפרשו את זה כפשיטה. ההפתעה תיתן את הזמן להגיע ולהתחיל לבצע." ~ על תכנון מבצע אנטבה, מתוך ראיון לטלי לפקין שחק אודות "מבצע יונתן", עיתון "מעריב", המוסף לשבת, 16 ביוני 2006.
  • "אנחנו יוצאים ל־4,000 קילומטר, אין שום יחידה או כוח שיוכלו לעזור לנו, אנחנו לבד, אבל אנחנו הכוח הכי חזק בשטח. אם מישהו חושש הוא יכול לעזוב." ~ התדריך שנתן בטרם מבצע אנטבה. איש לא עזב. מתוך ראיון לטלי לפקין שחק, עיתון "מעריב", המוסף לשבת, 16 ביוני 2006
  • "כשהחטופים עולים למטוס הפינוי, נתמכים, כל אחד בודק את המשפחה שלו, שכולם נמצאים. זה היה רגע חזק שאי אפשר לשכוח." ~ על הזיכרון הכי חזק שלו ממבצע אנטבה, מתוך ראיון לטלי לפקין שחק אודות "מבצע יונתן", עיתון "מעריב", המוסף לשבת, 16 ביוני 2006.
  • "המחשב הוציא בהתחלה את השם 'גל עפר', ואני אמרתי שזה לא שם מתאים למבצע כזה. הרצנו את המחשב פעם ועוד פעם, עד שהגענו ל'כדור רעם'. אמרתי: זה שם מתאים, וכך נבחר השם." ~ על הדרך שבה נבחר השם למבצע אנטבה, מתוך ראיון לטלי לפקין שחק אודות "מבצע יונתן", עיתון "מעריב", המוסף לשבת, 16 ביוני 2006.
  • "אני בהרקולס הראשון, שומע את המטוס הבריטי מתקשר למגדל הפיקוח, רואה אותו על המכ"ם, אבל אנחנו בתוך ענן. כלום לא רואים. ופתאום חור בענן, אני רואה את המטוס, אני רואה את המסלולים מוארים ואני מרגיש פתאום שמישהו מלמעלה רוצה לעזור לנו. זה יצליח." ~ מתוך ראיון לטלי לפקין שחק אודות "מבצע יונתן", עיתון "מעריב", המוסף לשבת, 16 ביוני 2006.
  • "אני לא רוצה להרחיב את הדיבור על התכניות שלנו במשבר המפרץ, כי אני לא יודע אם לא נזדקק לפעולות מהסוג הזה בעתיד. אבל אני יכול להגיד, שכאשר בחנו את האופציות השונות שעמדו לרשותנו, גם יכולת הצניחה עמדה לנגד עינינו." ~ (ראיון).
  • "עצם העובדה שהשכנים שלנו יודעים שלצה"ל יש זרוע ארוכה, המסוגלת להפעיל בתוך זמן קצר כוח אש גדול, יש בה אפקט הרתעתי גדול מאוד." ~ (ראיון).
  • "זה נכון, ברוב מתארי הלחימה נעדיף להעביר את הלוחמים אל היעד באמצעות מסוקים. אבל זה לא מבטל את הצורך בצנחנים. יש מקרים בהם האופציה של המסוקים לא ריאלית - כי היעד רחוק מדי, כי כמות הציוד שהלוחמים צריכים לשאת לצורך ביצוע המשימה גדולה מכושר הנשיאה של המסוקים, או בגלל בעיות מבצעיות אחרות. במקרה כזה, הצניחה תהיה הדרך היחידה לבצע את המשימה. לאנטבה, למשל, מסוקים לא מגיעים, מה שלא תעשה. אז הצלחנו למצוא דרך איך לשמור על ההפתעה, עם נחיתה על המסלול של שדה-התעופה האזרחי. אבל מה היינו עושים אם לא היה מקום כזה?" ~ (ראיון).
  • "גם היום יש מצבים שבהם הדרך היחידה להעביר מספר גדול של לוחמים בפרק זמן קצר היא באמצעות צניחה. מבלי להיכנס לתכניות מבצעיות ספציפיות, אני בהחלט יכול להעלות על דעתי מצב שבו צה"ל יצטרך לפעול בתוך פרק זמן קצר מאוד, ביעד רחוק, לצורך עצירת פעילות של האויב. במקרה כזה, הצניחה מאפשרת להעביר לאיזור המדובר כוח חי"ר איכותי, יחד עם הציוד והחימוש המתקדם שלו. זה נכון שהאיום בטווחים האלה הוא לא היתקלויות. לא מדובר על לבנון. אבל גם שם צריך, לעתים, לסרוק שטחים נרחבים. הכוח הקרקעי יוכל לעשות זאת ועם גמר המשימה יגיעו למקום מסוקים ויפנו אותו." ~ (ראיון).
  • "אנשים לא הלכו לצנחנים כי שם צונחים, אלא כי שם עושים את רוב פעולות הגמול." ~ (ראיון).
  • "עד כאן הייתי שלו, וחשתי שאני משרה ביטחון על הסובבים אותי, אולם עכשיו במטוס המואפל כשנשארתי ביני לביני, עלתה בי לפתע המחשבה, הרי הדבקתי בביטחוני את מקבלי ההחלטות, ומה אם טעיתי? ומה אם נופתע מכיוון לא צפוי מראש? רק אז חשתי פתאום במלא האחריות שנטלתי על עצמי." ~ על תחושותיו רגע לפני הנחיתה באנטבה. מתוך הספר "מבצע כדור הרעם - הוא מבצע אנטבה" מאת ד"ר שחן ~ (מקור).
  • "בלחימה, בשטח, היוזמה חייבת לבוא מן הרמות הכי נמוכות, תוך הבנת המשימה והיעדים." ~ (מקור).
  • "מי שבאמת יודע את הסיטואציה בשטח, בעת קרב, זה המפקד הזוטר, שנפגש פנים אל פנים עם המציאות." ~ (מקור).
  • "בגלל הלילות הקצרים עכשיו, בליל הביצוע הפעולות צריכות להיות מדויקות מאוד, מהירות מאוד. אני מאחל לכולנו הצלחה." ~ התדריך שנתן לכוחות בטרם יצאתם למבצע הצגת תכלית אשר במהלכו התנקשו לוחמי סיירת מטכ"ל בחיי אבו ג'יהאד בתוניס. מתוך תוכנית התחקירים "עובדה" ששודרה בערוץ 2 ב-27.05.2013 (מקור).

נאמר עליו

[עריכה]
  • "באתי לכאן כשר ביטחון ורמטכ"ל לשעבר, אך בראש ובראשונה כחבר לנשק ואחד ממיליוני אזרחי ישראל שמבקשים לומר תודה לחייל, למפקד ולרמטכ"ל ה-13 דן שומרון, מי שהוביל חיילים לקרב וגייסות למלחמה. ההיסטוריה תדע להכיר ולהוקיר את מפעלו של שומרון שהלך בראש הלוחמים בפעולות התגמול, שהיה שותף למהלך האחרון בחזית המצרית, שלא עייף ממלחמת ההתשה, שבלם בגופו את נחשולי הטנקים והחיילים המצרים במלחמת יום הכיפורים ושהוביל את חייליו במבצע אנטבה שהנחיל תהילת נצח לצה"ל ולמדינה. הוא היה מהמפקדים היותר נועזים, יותר שקולים של צה"ל, עיצב את דמותו של הצבא ואת הזרוע הארוכה של ישראל. הוא הנהיג את צה"ל באינתיפאדה ובמלחמת המפרץ , בהן הוכיח קור רוח. את התחקיר הנוקב על המטה הכללי שכתב אחרי מלחמת לבנון השניה ראוי שנפנים כולנו. אני נפרד מחבר לדרך ארוכה, מי שהוריי והוריו קראו לו בשפתם ה'מנטש'. ראיתיו מקרוב בשעות צער ומבחן, ברגעים הגדולים והקשים, עקשן היה דן, בחתירה לנצחון והשגתו" אהוד ברק סופד לדן שומרון במסע ההלוויה שלו (מנדל ר. "ברק בהלווית דן שומרון: באתי להגיד לך תודה", אתר YNET, תאריך 27.02.2008).
  • "צה"ל כולו, על חייליו ומפקדיו, אבל על מותו של רב־אלוף במילואים שומרון. דן שומרון היה מפקד לוחם ואמיץ שהשתתף בכל מערכות ישראל ובמבצעיה המורכבים ביותר. הוא היה איש שפיו ולבו שווים – בן הקיבוץ, צנחן וישראלי שורשי בכל יישותו. עם כניסתי לתפקיד נפגשתי אתו והוא הציג לפני את ממצאי התחקיר שערך על התנהלות המטכ"ל בזמן המלחמה. שמעתיו מפיו דברים לא קלים, אך כתמיד היה מקצועי, ענייני וכמי שטובת צה"ל ומדינת ישראל לנגד עיניו." ~ דברי הספד שנשא רא"ל גבי אשכנזי לזכרו של שומרון בהלוויתו (מקור)
  • "הוא היה אחד מהמפקדים הגדולים שידע צה"ל, באופיו לוחם צבאי. המבצע הגדול ביותר שאני זוכר אותו זה 'מבצע אנטבה'. קראנו לזה פנטזיה, כי הכול היה נראה כפנטזיה. דן אמר שצה"ל הוא הזרוע הארוכה ביותר. הוא היה איתן, תקיף מאוד בדעתו, איש של מילה, איש חזון ואחד הבולטים בתולדות ישראל ובתולדות צה"ל." ~ דברי הספד שנשא נשיא המדינה שמעון פרס לזכרו של שומרון בהלוויתו (מקור)
  • "ביום 6 ביוני 1967, לפנות בוקר, חדר רס"ן דן שומרון עם ג'יפ לתוך מוצב פלוגתי, ליד אל־עריש וטווח עליו ארטילריה. ב־8 ביוני 1967, מערבה מאל־עריש הוביל רס"ן דן שומרון ג'יפ תול"ר בשטח פתוח בהתקפה אגפית על טנקי אויב. הכוח שלו השמיד 6 טנקים מסוג 'ט־55'. ב־9 ביוני 1967, הוא עבר עם הג'יפים שלו דרך משימת אש סכנה של מרגמות 160 מ"מ והסתער במסגרת כוחות נוספים על מוצב אויב דרומה מקנטרה, כשהכוח שהוא הוביל הסתער בג'יפים. על מעשה זה הוענק לו: עיטור המופת." ~ עיטור המופת שהוענק לשומרון על פועלו במלחמת ששת הימים (מקור)
  • "דן שומרון היה מטובי המפקדים, לוחם נועז ומפקד דגול. גם כבן אדם היה איש יוצא דופן מכל בחינה שהיא: ראוי, נבון הגון וישר. הוא נטע את התחושה לדרג שמעליו וגם לפקודיו שיש על מי לסמוך ותמיד שאבנו כוח מנוכחותו וממילותיו." ~ סגן שר הביטחון, האלוף במילואים מתן וילנאי על שומרון ([1]).
  • "הוא שייך לדור הנפילים של צה"ל, אנשים שראו בצבא שליחות וערך ולא רק מקפצת קריירה. שומרון היה איש עם חשיבה פשוטה ובהירה, עקשן וישיר ובעיקר צנוע ובלי אגו מאניה. שומרון היה המח"ט הטוב ביותר בחזית בימים הראשונים של המלחמה. בימים של המשבר וההפתעה, כשהרבה אנשים איבדו עשתונות, הוא השכיל להפעיל את הכוח נכון ולשמור על החטיבה כאגרוף קמוץ. מסיבה זו החטיבה לא הושמדה וניצלה את כוחה בצורה הטובה ביותר. הוא היה מפקד עם שכל ישר ולכן היה גם איש ביצוע יוצא מן הכלל. הוא פעל על בסיס העיקרון המנחה של צה"ל - ריכוז מאמץ ותכנית פשוטה וברורה. סוד ההצלחה שלו היו הפשטות והחשיבה, וזה דבר שחסר לנו היום מאוד, בעידן הטכנולוגי. היום, בעקבות התחכום ויכולות המחשוב והאינטרנט ולצד ההשכלה האקדמית, יש גלישה לעבר תחכום עודף וניהול במקום פיקוד. זה דבר שטוב במערכות אזרחיות, אבל לא מתאים לגוף גדול ומסורבל כמו צה"ל, שצריך ברגע נתון להפעיל אלפי קצינים ועשרות אלפי חיילים כיחידה אחת מגובשת. שומרון היה רמטכ"ל מוצלח שמהסוג שחסר לנו היום מאוד." ~ האלוף במילואים עמירם לוין על שומרון([2]).
  • "מאז פעולות התגמול, דרך מלחמת ששת הימים בה קיבל אות מופת על מבצע מיוחד שהצליח מעל ומעבר במצרים, ועד למבצע אנטבה. הניסיון הגדול שלו, סגנונו והמקצועיות שבה ראה את הדברים הובילה את צה"ל להצלחה גדולה. הדיונים אצל שומרון על מבצעים מיוחדים היו תמיד מאד פוריים וענייניים. הגענו אליו ביום חמישי באותו השבוע, הצגנו לו את התכנית ובתוך שעתיים הוא הצליח להעביר אותה לשר הביטחון והרמטכ"ל כאילו הוא מכיר אותה כבר שבועיים. הפיקוד על המבצע הוטל עליו באותו המעמד ומאותו הרגע, בשקט הרציני שלו, הוא הצליח לתכנן מבצע מורכב בלחץ זמנים אדיר. לשומרון היה ברור שהמבצע הזה ייכנס להיסטוריה של צה"ל כאחד הגדולים, החשובים והאמיצים ביותר ולכן היה לו חשוב שתהיה במבצע נציגות של חיילות רבים. הוא לא רק שלט על המבצע הקרקעי, אלא התקדם יחד עם החפ"ק עד לטרמינל עצמו כדי להיות עם הכוחות. הוא עמד תחת מגדל הפיקוח בזמן שעוד נפלו על הקרקע תרמילים חמים מכלי הנשק של החיילים האוגנדים שירו עלינו. הוא רצה להיות במקום המכריע והמשפיע ביותר במבצע והוא היה שם." אל"מ במילואים מוקי בצר מספר על דן שומרון כמפקד מבצע אנטבה ([3])
  • "שומרון ייזכר כמפקד שידע לתת גיבוי למפקדים וחיילים גם בתקופות קשות ובמצבים מורכבים. דן היה איש שפיו ולבו שווים ומעולם לא הסתיר את דעותיו הלאומיות ואת השקפתו בדבר נחיצותו של צבא חזק ומנצח כדי להבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל." ~ תא"ל במילואים אפי איתם על דן שומרון ([4]).
  • "אל"מ במילואים מוקי בצר, שהיה באנטבה מפקד הכוח הפורץ, כינה אותו בכוכב הירדן 'גיבור המבצע, לא רק מפני שהיה מפקדו, אלא הודות לאישיותו, למנהיגותו ולביטחון שהשרה סביבו'. שומרון, בדבריו לשר הביטחון שמעון פרס ולרמטכ"ל מוטה גור, חולל את המפנה וסחף את המחליטים, לאחר כניעתם לתביעות החוטפים. 'להיות או לחדול עמדו על כפות המאזניים', אמר בצר. 'נדרש אדם בעל יושר פנימי עמוק, אומץ לב, ניסיון במבצעים מיוחדים, יכולת רטורית, מנהיגות ואחריות, כושר שכנוע והופעה מרשימה, כדי לסייע להבחנה בין דמיון למציאות ובין הזיות לאחריות, לקראת הכרעה על מבצע בעל סיכוי סביר להצלחה, שיצדיק את הסיכונים ללוחמים ולבני הערובה'." ~ (מקור).
  • "גיבור המבצע הוא מפקד המבצע, דן שומרון, לא רק בגלל העובדה שהיה מפקד המבצע, אלא הודות לאישיותו, מנהיגותו, והביטחון שהשרה סביבו." ~ ד"ר אביגדור שחן שכתב את הספר "מבצע כדור הרעם - הוא מבצע אנטבה" ~ (מקור).
  • "דן התמנה לרמטכ"ל, כשהייתי ראש אכ"א, וראש אכ"א לא מגיע מוקדם הביתה. באחד הימים הגעתי מוקדם כי הבטחתי לילד שלי ללמד אותו לרכוב על אופניים. אבא חזר ב-7 בערב בבית כדי ללמד את הילד שלו לרכוב על אופניים. כעבור חמש דקות טלפון משר הביטחון יצחק רבין, שרצה לדבר איתי על מי יהיה הרמטכ"ל. שר הביטחון מדבר איתי על מי יהיה הרמטכ"ל? אני הרי פקוד שלו, אני ראש אכ"א, אני זה שצריך להגיד מי יהיה המפקד שלי?! והוא אומר לי: כרגיל אתה לא מבין. עליתי על בגדי א', עפתי לתל אביב, נכנסתי ליצחק (רבין), יצא ממשרדו מי שיצא. 'מתן, נשב רגע ונדבר, מי צריך להיות רמטכ"ל?' ניתחתי לו את המועמדים ואמרתי לו 'עכשיו זה דן שומרון, יחליף אותו אהוד ברק.' בצבא הייתה אווירה אחרת לגמרי, ובאמירה הזאת קבעתי שאני לא אהיה רמטכ"ל, ידעתי את זה מיד. אמרתי זו הדרך הראויה, כך זה צריך להיות. כמובן שלא אני קבעתי, ממש לא, אך יצחק רבין היה צריך שמישהו ייתן לו כיוון ברור אז, כי הייתה אווירה שונה לחלוטין, ודן לא ידע לעשות פוליטיקה, דן גם לא ידע לשלוח אנשים. ואני תרמתי את התרומה הקטנה שלי מתוך הערכה עצומה לאיש הזה." ~ מתן וילנאי על דן שומרון (מקור).
  • "עלתה כאן הערב פעולת אנטבה. אביגדור שחן, היסטוריון של חיל האוויר, כתב את הספר היחיד והאמיתי שנכתב על אנטבה. ישבנו אצלו בבית יהושע שעות וסיפרתי לו על דן, אמרתי לו: 'אנטבה זה קודם כל דן שומרון, אל תטעה לרגע. ואחרי זה כמובן יצחק רבין שר הביטחון וראש הממשלה.' שני האנשים האלה שמו את נפשם בכפם בעניין הזה - דן פיזית בשטח ורבין ששלח אותו, והרבה יותר קשה מאשר להיות בשטח. עכשיו אני מרגיש את זה היטב כשאני שולח את האחרים. דן פעל בתבונה שלו, בהגינות הפנימית שלו, בהבנה של מה ניתן ומה לא ניתן, ואנחנו חיילים ויודעים, ולא כולם מבינים מה אפשר ומה אי אפשר. ודן, בלי שום שחצנות, בצורה פשוטה, ברורה ומקצועית, בחן, ניתח, ובנה את התכנית. התכנית הייתה בהתחלה מטורפת ולגמרי לא דומה למה שעשינו. מי שסייע לנו מאוד, היה מפקד חיל האוויר בזמנו, בני פלד, שהיה גם כן עם חושים מצוינים, למרות שהוא טייס. בעניין הזה הוא אמר לנו 'זה כמו לשדוד בנק, זה לא לכבוש את אנטבה' [כלומר פעולה כירורגית נקודתית] וזה מה שהתכוונו דרך אגב. דן היה היחיד שהדרג המדיני הקשיב לו. הוא לקח על עצמו אחריות ענקית, ולא רק הוא שקשק במטוס בדרך לאנטבה. לא בגלל פחד אישי שלך כי אין לך זמן לפחד על עצמך. יש לך כל כך הרבה דאגות אחרות, ובעיקר החשש שזה יכול להיכשל." ~ מתן וילנאי על דן שומרון (מקור).
  • "ובאנטבה באה לידי ביטוי כל המשמעות של דן שומרון. החל מהמפקד בשטח. הוא בחר את המקום שבו המפקד צריך להיות, דרך האחריות העצומה שהוא לקח על עצמו וההבנה העמוקה ברמה הלאומית מה המשמעות של זה, ובצורת התכנון והביצוע של זה, והוא עשה את זה נהדר. אלה המפקדים שאני הייתי הולך אחריהם למקום כזה. אחריו הלכתי בלב שקט. ואנחנו יושבים בתדריך האחרון, את התדריך נתן סגן הרמטכ"ל כי הרמטכ"ל עוד היה בממשלה שעוד התווכחה אם לבצע את הפעולה או לא. ורבין שר הביטחון ניסה לשכנע אותה וקותי [אלוף יקותיאל אדם סגן הרמטכ"ל] מנהל את התדריך האחרון הזה. השעה 12 בצהרים, בשבת, ומישהו אומר 'ואם דן ייפגע?' אני אומר מיד 'דן לא ייפגע', מין אמונה כזאת, דן לא ייפגע. 'מי מחליף אותו?' קותי מסובב את הראש אחורה, יושבים שורה של המח"טים, אלופי משנה מפקדי המבצע והוא אומר לי 'מתן - אתה' ככה. דקה היה לי להכין את עצמי לעניין. דקה אחרי זה ולא לפני זה. ואז הבנתי, עשיתי את התסריטים בראש, הבנתי מה המשמעות שדן לקח על עצמו. ולאחר מכן במבצע עצמו ידעתי שאם זה דן אז זה עובד כמו שצריך, וזה אכן כך עבד. אל תטעו לרגע, רק האישיות שלו יכלה לעשות זאת." ~ מתן וילנאי על דן שומרון (מקור).
  • "ודן כרמטכ"ל הציל פעמיים את עם ישראל. בפעם הראשונה בפרוץ האינתיפאדה הראשונה בדצמבר 1987. הצבא כולו איבד אז את העשתונות, מה עושים מול אלפים שרצים אליך. היחיד שהבין את המשמעות של זה היה דן שומרון, היחיד, והוא נתן את התדריכים הנכונים. מי שסייע לו מאוד היה אמנון שטרסנוב, הפצ"ר (הפרקליט הצבאי הראשי) כדי שלא ניהפך לצבא של רוצחים ולצבא שיורה כמו מטורף סתם והורג אנשים בלי חשבון, ומאבד את צלם האנוש שלו בכלל. הפעם השנייה היא במלחמת המפרץ הראשונה, בעת שדן קיבל עצות אחיתופל. דן שמר על קור הרוח המעצבן הזה שלו ושקל מה נכון, לא מה נכון עבור דן שומרון, אלא מה נכון לעם ישראל, ובצורה הזו התנהל. בשני המקרים האלה, באינתיפאדה הראשונה ובמלחמת המפרץ הראשונה, דן היה האיש הנכון במקום הנכון ועם ישראל צריך להגיד לו תודה ולצערי, כרגיל, הוא לא מבין את זה, ולא יודעים להגיד תודה." ~ מתן וילנאי על דן שומרון (מקור).
  • "אף אחד בעולם, לא בארץ ולא בצה"ל, ידע שיש צוות תכנון כבר מיום שני של רבי סרנים שמתכננים את המבצע הזה. זה היה סודי אפילו ביחידה. אני הייתי בצוות הזה. המודיעין הכי טוב היה שהחוטפים עשו סלקציה בין יהודים ללא יהודים, ממש כמו בשואה. יוני, באותו זמן של התכנון, היה בסיני לקראת תרגיל מבצעי, יצא ביום ראשון וחזר אלינו ביום חמישי. המבצע הזה, הניצחון, נזקף לזכותם של כמה אנשים. אחד רבין ופרס, שנית זה דן שומרון, שלוש זה יוני. מאחר והמבצע הצליח אז זה נזקף לזכותם של ארבעתם. נוהל הקרב היה בניגוד לכל הנהלים. פרס רצה לקדם את המבצע לכן הוא זימן אליו את קותי אדם, הרמטכ"ל מוטה גור ואת יאנוש בן גל. אנחנו באותו זמן הצגנו את המבצע בפני דן שומרון ומשם הלכנו לשר הביטחון. המפנה הגדול של המבצע שייך לדן." ~ מוקי בצר מספר על חלקו של דן שומרון במבצע אנטבה (מקור).
  • "אחרי שיוני נהרג, במשך שעה שהיינו על הקרקע אני ניהלתי גם את הקרב שהיה וגם את השיתוק של מגדל הפיקוח והפגיעה במיגים. דן שומרון הגיע אליי בדקות הראשונות כשעדיין ירו ממגדל הפיקוח, הוא היה אמיץ לב, קר רוח, וקיבל דיווח ממני שיוני נפגע. הוא אמר: 'אוקיי, תתחיל לארגן את כולם החוצה ואני מארגן את המטוס', שהיה כמו בי"ח נייד. העלינו את יוני ראשון, הוא היה פצוע קשה. הסיכוי להצילו היה מאוד קלוש. הוצאנו את בני הערובה, חטפנו אש, החזרתי אותם פנימה. אחר כך שוב יצאנו עם 104 בני ערובה, קלטו אותם במטוס וטסנו לניירובי ואז לארץ." ~ מוקי בצר מספר על חלקו מבצע אנטבה (מקור).

קישורים חיצוניים

[עריכה]
ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: דן שומרון


ראשי המטה הכללי של צה"ל
יעקב דורי · יגאל ידין · מרדכי מקלף · משה דיין · חיים לסקוב · צבי צור · יצחק רבין · חיים בר-לב · דוד אלעזר · מרדכי גור · רפאל איתן · משה לוי · דן שומרון · אהוד ברק · אמנון ליפקין-שחק · שאול מופז · משה יעלון · דני חלוץ · גבי אשכנזי · בני גנץ · גדי איזנקוט · אביב כוכבי · הרצי הלוי